Wat heb jij nodig voor topprestaties?

Iedereen heeft er een mening over, deze Olympische Spelen: de affaire Yuri van Gelder, de bijna-niet-meer-nodige medal race van Dorian van Rijsselberghe of de gouden fotofinish van Ferry Weertman. Wat vooral opvalt, is de eindeloze passie die de sporters voor hun sport hebben EN het enorme verschil in wat deze sporters nodig hebben om zich optimaal voor te bereiden op topprestaties tijdens deze Spelen.

Regels zijn regels, of…?

In aanloop naar deze Spelen zond de NPO “De Reünie” uit over olympische sporters die in 2000 in Sydney hadden meegedaan. Daarin trof mij het verhaal van hordeloper Robin Korving, die vertelde hoeveel behoefte hij destijds had aan tijd doorbrengen buiten het olympisch dorp, maar dat hij daarvoor geen toestemming kreeg van de toenmalige chef de mission Joop Alberda. De gevolgen dit verbod waren desastreus.

Omdat Robin zo opgefokt was en zijn energie eerder niet had kwijt gekund, scheurde hij tijdens de warming-up voor zijn race een pees af en kon hij – ondanks zijn favorietenrol op de horden – onverrichter zake naar huis. Zijn sportcarrière was na dit ongeluk over en zijn tot dan toe succesvolle sportleven ging in razend tempo bergafwaarts. 16 jaar later is hij weer op de weg terug, maar Robin vertelde in het tv-programma hoe het was om alleen eten te kunnen kopen van het statiegeld van lege flessen. Wat een drama. Ook al weten we niet wat er zou zijn gebeurd als Robin wel buiten het olympisch dorp had mogen gaan, het blijft een schrijnend voorbeeld van wat begrenzing met mensen kan doen. Zeker in het licht van de recente ontwikkelingen rondom Yuri van Gelder.

De basis voor succesvolle sportprestaties

Want zou meer ruimte voor ontspanning Yuri van Gelder hebben geholpen en zou daarmee het debacle zijn voorkomen? (Een debacle dat in onze optiek alleen maar verliezers heeft gekend, maar dat ter zijde). We zullen het nooit weten. Dan een andere topsporter: voor windsurfer Dorian van Rijsselberghe zijn familie en vrienden in zijn nabijheid essentieel voor succesvolle prestaties. Daarom verblijft hij niet in het Olympisch dorp, maar heeft hij een huis gehuurd in de buurt van de plek waar hij zijn wedstrijden moest varen. Zijn familie en vrienden zijn daardoor steeds dichtbij hem en vormen daarmee de stabiliteit waarop het halen van zijn gouden medaille is gebaseerd.

Wat heb jij nodig voor optimale prestaties op je werk?

De vergelijking tussen topsport en het werkende leven dringt zich bij dit soort verhalen altijd op. Want in hoeverre krijg je als medewerker in het bedrijfsleven wat je nodig hebt om optimaal te presteren? Word je strak gehouden aan doelstellingen, KPI’s en richtlijnen en voel je je daardoor uitgedaagd? Of voel je je zich juist vleugellam door monitoring en rapportages? Heb je vrijheid en vertrouwen van anderen nodig en presteer je daardoor optimaal? Of ga je je juist bewijzen als wordt gezegd dat je het waarschijnlijk niet kan? En motiveert een financiële bonus? Of is het leiden van een bijzonder project juist de trigger om het beste uit jezelf te halen?

Er is geen antwoord dat goed of fout is, want het is per individu – net als in de topsport –  enorm verschillend. Met testen en assessments krijg je wel enig inzicht in de drijfveren en triggers van medewerkers, maar het blijft ook altijd mensenwerk. De kunst voor leidinggevenden – en medewerkers zelf – is daarom om tijdig te (h)erkennen wat nodig is om optimaal te presteren. Dat betekent observeren, communiceren, luisteren, aanvoelen en faciliteren. Een ‘one size fits all’-aanpak bevordert vooral de collectieve middelmatigheid en haalt niet het beste uit ieder individu of team.

Haal het beste in jezelf naar boven!

Onze trainingen zijn er allemaal op gericht om op maat het beste in jezelf en anderen naar boven te krijgen. Daarom is voor ons de link met topsport ook zo belangrijk. Wij zijn specialisten in het aanreiken van tools en vaardigheden om te ontwikkelen wat jij en je medewerkers nodig hebben om optimaal te presteren.